Emmanuel Macron propune o Europă paralelă, la care Ucraina să poată adera rapid

de: Vasile Mirabela
09 05. 2022

Emmanuel Macron propune schimbări de Ziua Europei. Președintele Franței vrea o comunitate politică europeană, la care poate să participe chiar și statele europene care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Această măsură a fost gândită în special pentru Ucraina, pentru a primi susținere și să aștepte fără grijă procedura de aderare la UE, care ar putea dura și zeci de ani.

Președintele francez vrea o nouă comunitate în Europa, pentru ca Ucraina să fie ajutată

„Această nouă organizație europeană ar permite națiunilor europene democratice care aderă la valorile noastre fundamentale să găsească un nou spațiu de cooperare politică, securitate și cooperare”, a susținut Emmanuel Macron la Strasbourg.

Liderul francez a adăugat că noua instituție ar putea cuprinde domenii de interes precum cooperarea în energie, transport, investiții în infrastructură sau circulația oamenilor.

„Ucraina, prin lupta și curajul ei, este deja un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre. Chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, știm cu toții foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”, a spus Macron.

Având în vedere procedurile dure și îndelungate impuse de Uniunea Europeană, Macron vine cu această soluție de înființare a unei organizații paralele care să includă statele care nu fac parte din blocul comunitar.

„Aderarea la acesta nu ar prejudicia neapărat viitoarea membră la UE. Nici nu s-ar închide pentru cei care au părăsit-o”, a evidențiat Macron.

Volodimir Zelenski, mesaj de Ziua Victoriei în Europa

Ai trecut 77 de ani de la capitularea Germaniei naziste, iar momentul a fost marcat de președintele Ucrainei printr-un discurs emoționant. Președintele ucrainean spune că ”răul s-a întrors în Europa”.

„Poate exista, oare, o primăvară alb-negru? Poate fi, oare, un februarie continuu? Din păcate, Ucraina cunoaște răspunsurile la aceste întrebări. Din păcate, răspunsul este «da».

Pe 8 mai, îi onorăm alături de întreaga lume civilizată pe cei care au apărat această lume de nazismul din cel de-al Doilea Război Mondial. În acest an, spunem într-un mod diferit «niciodată din nou». Auzim în mod diferit «niciodată din nou». Sună dureros, plin de cruzime. Fără semnul exclamării, ci ca o întrebare. Acum spunem: «Niciodată din nou?» Spuneți-i asta Ucrainei. Pe 24 februarie, cuvântul «niciodată» a dispărut. Imaginați-vă oamenii care au mers la culcare în aceste apartamente. Și-au urat «noapte bună», au stins lumina, i-au îmbrățișat pe cei dragi. Dar în câteva ore, au fost treziți de zgomotul exploziilor. Alții nu s-au mai trezit niciodată.

Sintagma «Niciodată din nou!» a rezistat doar 77 de ani. În ciuda noii măşti pe care o poartă bestia, restul ţărilor o recunosc, pentru că îşi amintesc pentru ce au luptat strămoşii lor. Vom depăşi iarna care a început pe 24 februarie şi care continuă şi pe 8 mai. Se va încheia, pentru că soarele ucrainean o va topi! Steagul nostru va flutura din nou deauspra oraşelor ocupate temporar. Vom fi din nou împreună şi va fi pace! În sfârşit, din nou! Nu vor mai fi vise alb-negru, ci unul singur, galben-albastru! În sfârşit, din nou!”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său video.